Obudziłam się z zimowego kulinarnego snu, więc ląduję z nowym przepisem. Uskuteczniałam go kilkukrotnie w ciągu jednego tygodnia, za każdym razem w innej wersji, więc wiem o czym piszę. Jego największą zaletą jest to, że nie musicie posiadać wszystkich składników, a także możecie go modyfikować według własnego uznania z dużym prawdopodobieństwem, że i tak będzie super. Do tego jest lekki i zdrowy, dziecinnie prosty do wykonania i znika z talerza jeszcze szybciej, niż się robi. Słowem ideał.
Spód:
1,5 -2 szklanki gryczanych pełnoziarnistych płatków błyskawicznych
małą garść rodzynek
0,5 puszki mleczka kokosowego
2-3 łyżki nasion konopi
3 łyżki ziaren słonecznika
około 3 łyżki inuliny
około 3 łyżki inuliny
3-4 łyżki karobu
3/4 szklanki wiórek kokosowych
0,5 szklanki dowolnych orzechów (opcjonalnie)
kilka namoczonych daktyli ( opcjonalnie)
Masa:
1 opakowanie serka mascarpone
0,5 szklanki mleka kokosowego lub 3-4 łyżki wiórek kokosowych
Wierzch:
Owoce ( truskawki, borówki), rabarbar
1. Składniki na spód blendujemy i rozprowadzamy kilku centymetrową warstwą na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Zapiekamy 15 minut w 200 stopniach.
2. Blendujemy/ miksujemy masę. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy masę na zapieczony spód.
3. Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar. Zapiekamy kolejne 10-15 minut.
4. Upieczoną tartę gęsto dekorujemy świeżymi owocami.
5. Cieszymy się, bo już po wszystkim.
Smacznego.
O raju, uwielbiam takie kombinacje bakaliowo-owocowe nadające się zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli z odrobina mascarpone, w dodatku z kokosem, mniam!
OdpowiedzUsuńPyszne musi być!! Na pewno zrobię!!
OdpowiedzUsuńKurczę gryka ostatnio coraz bardziej mnie do siebie przekonuje (nawet mam coś takiego jak ochota na krupnik, zamiast pomidorowej!), więc może to jakiś pomysł dla mnie :)
OdpowiedzUsuńo rany, wygląda prze-apetycznie! gdyby nie to, że mój piekarnik odmawia od dłuższego czasu współpracy pewnie sama bym się o coś takiego pokusiła. i nawet wybrała po te wszystkie tajemnicze składniki pt. inulina czy karob.
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla mnie, bo ani glutenu ani cukru jeść nie powinnam. Muszę się jedynie podszkolić, bo ani karobu ani inuliny nie znam. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że są gryczane płatki błyskawiczne! Domyślam się, że znalazłaś je w żywności BIO, bo tutaj nawet płatki owsiane nie są "normalne" ;) pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńTaka tartę chętnie bym schrupała. Świetny przepis.:)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu.
Yummy :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery, którymi można się delektować bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńFor the wounds, it looks surly! If not for the fact that my oven refuses to cooperate for a long time, I would probably have been tempted myself. And even chose for all those mysterious ingredients called " Inulin or carob.
OdpowiedzUsuńหนังใหม่
Smakowicie wygląda. Ahhh zjadłabym. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, niestety moja kuchnia aktualnie przechodzi małą renowacje, urwała nam się bateria kuchenna i poszukujemy nowej dobrej jakości, jak skończymy na pewno wypróbuje twój przepis!
OdpowiedzUsuń