12 cze 2017

Zdrowa tarta z owocami na spodzie gryczanym bez cukru i glutenu.

Obudziłam się z zimowego kulinarnego snu, więc ląduję z nowym przepisem. Uskuteczniałam go kilkukrotnie w ciągu jednego tygodnia, za każdym razem w innej wersji, więc wiem o czym piszę. Jego największą zaletą jest to, że nie musicie posiadać wszystkich składników, a także możecie go modyfikować według własnego uznania z dużym prawdopodobieństwem, że i tak będzie super. Do tego jest lekki i zdrowy, dziecinnie prosty do wykonania i znika z talerza jeszcze szybciej, niż się robi. Słowem ideał.




Spód:
1,5 -2 szklanki gryczanych pełnoziarnistych płatków błyskawicznych
małą garść rodzynek
0,5 puszki mleczka kokosowego
2-3 łyżki nasion konopi
3 łyżki ziaren słonecznika 
około 3 łyżki inuliny
3-4 łyżki karobu
3/4 szklanki wiórek kokosowych
0,5 szklanki dowolnych orzechów (opcjonalnie)
kilka namoczonych daktyli ( opcjonalnie)


Masa:
1 opakowanie serka mascarpone
0,5 szklanki mleka kokosowego lub 3-4 łyżki wiórek kokosowych


Wierzch:
Owoce ( truskawki, borówki), rabarbar
 

1. Składniki na spód blendujemy i rozprowadzamy kilku centymetrową warstwą na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Zapiekamy 15 minut w 200 stopniach. 
2. Blendujemy/ miksujemy masę. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy masę na zapieczony spód.
3. Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar. Zapiekamy kolejne 10-15 minut. 
4. Upieczoną tartę gęsto dekorujemy świeżymi owocami.
5. Cieszymy się, bo już po wszystkim. 
 
Smacznego.

12 komentarzy:

  1. O raju, uwielbiam takie kombinacje bakaliowo-owocowe nadające się zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli z odrobina mascarpone, w dodatku z kokosem, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne musi być!! Na pewno zrobię!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę gryka ostatnio coraz bardziej mnie do siebie przekonuje (nawet mam coś takiego jak ochota na krupnik, zamiast pomidorowej!), więc może to jakiś pomysł dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany, wygląda prze-apetycznie! gdyby nie to, że mój piekarnik odmawia od dłuższego czasu współpracy pewnie sama bym się o coś takiego pokusiła. i nawet wybrała po te wszystkie tajemnicze składniki pt. inulina czy karob.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny przepis dla mnie, bo ani glutenu ani cukru jeść nie powinnam. Muszę się jedynie podszkolić, bo ani karobu ani inuliny nie znam. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że są gryczane płatki błyskawiczne! Domyślam się, że znalazłaś je w żywności BIO, bo tutaj nawet płatki owsiane nie są "normalne" ;) pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka tartę chętnie bym schrupała. Świetny przepis.:)
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie desery, którymi można się delektować bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. For the wounds, it looks surly! If not for the fact that my oven refuses to cooperate for a long time, I would probably have been tempted myself. And even chose for all those mysterious ingredients called " Inulin or carob.

    หนังใหม่

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda. Ahhh zjadłabym. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda pysznie, niestety moja kuchnia aktualnie przechodzi małą renowacje, urwała nam się bateria kuchenna i poszukujemy nowej dobrej jakości, jak skończymy na pewno wypróbuje twój przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...