Składniki:
250g płatków owsianych
100g pestek słonecznika
100g orzechów włoskich lub laskowych( chyba, że ktoś jest uczulony to bez)
30g siemienia lnianego
30g wiórek kokosowych
1-2 łyżki cynamonu
4-5 łyżek miodu ( jego ilość dobieramy w zależności od tego, ile mamy suchych składników)
olej
(w innej wersji można również dodać gorzkie kakao, banana, rodzynki, pestki dyni itd.)
Przygotowanie:
Płatki i wszystkie bakalie wsypujemy do miski i mieszamy (orzechy możemy pokruszyć na mniejsze części). W wersji z bananem rozgniatamy banana i dokładamy do reszty składników. Dodajemy cynamon. Dolewamy miodu i mieszamy, aż składniki zaczną się sklejać w grudki. Na blachę z piekarnika wyłożoną papierem i wysmarowaną delikatnie olejem wykładamy nasze crunchy. Pieczemy około 10-15min w 180stopniach. Po wyjęciu i wystudzeniu dzielimy na kawałki. Można przechowywać w słoju jako dodatek do mleka, jogurtu czy jako samodzielną przekąskę.
Oczywiście składniki dobieramy wedle własnego uznania.
Przy wyeliminowaniu połowy wciąż wyjdzie nam pyszne crunchy, więc
pozostaje wolne pole do eksperymentów.
Jakie są Wasze ulubione kompozycje smakowe?
Fajna propozycja!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
zgłodniałam, haha :D
OdpowiedzUsuńkusisz ostatnio tymi smakołykami, ale to dobrze,zamiast tych sklepowych mieć swoją zdrowszą i smaczniejszą wersje :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam gorąco!
Uwielbiam domowe "chrupałki", dodane do jogurtu stanowią pyszne śniadanie :D
OdpowiedzUsuńKochana, na pewno zrobię według twojego przepisu... wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSMACZNEGO!!!
uściski
Zjadłbym te crunchy, brzmi kusząco i chrupiąco :) Może czas je zrobić
OdpowiedzUsuńsuper, tez zrobię w takiej formie..:) Po zdrowych koosiankach i racuchach przyjdzie czas na Crunchy..:)
OdpowiedzUsuńMmm, zjadłabym takie z mleczkiem raniutko :) Wyglądają dużo lepiej niż takie sklepowe!
OdpowiedzUsuńI ja nie mam takiego przepisu, więc, ha! Juz mam! Od Ciebie! Dziękuję! :)))
raz na dwa tygodnie robię Crunhy, przepis mam prawie identyczny dodaje tylko obowiązkowo tarte jabłko i suszoną śliwkę, ostatnio dodałam siekane migdały, daktyle i żurawine wersja na bogato
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, jak się czyta etykiety gotowych produktów, to się wszystkiego odechciewa ;(
OdpowiedzUsuńPyszny, szybki i zdrowy przepis na śniadanie to podstawa dobrego początku zabieganego dnia ! Mi niestety zawsze brakuję tych pomysłów na rano (wgl w kuchni nie za bardzo mi wychodzi, ale staram się!) więc na pewno skorzystam. A co do czytania składów gotowych produktów... aż się odechciewa kupna czegokolwiek..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło !
domowe na pewno lepsze:)
OdpowiedzUsuńDomowe to zawsze domowe :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczniejsze i zdrowsze.
Pozdrawiam!
mmm jakie pyszności! super składniki, zero konserwantów, idealne śniadanie :3
OdpowiedzUsuńPorywam wszystkie. Smakowicie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńile może leżeć takie crunchy?
OdpowiedzUsuń