Jesień to idealna pora, aby przeprosić się z piekarnikiem. Kiedy dzień zamienia się w noc, pozostaje ją zajeść i liczyć, że z ostatnim kęsem nadejdzie wiosna. Nawet jeżeli nic nie wyjdzie z wypieków to przynajmniej nagrzeje się w domu. U mnie pełni on rolę kaloryfera, tak jak dla wielu słodycze sprawują funkcję antydepresantu. Gorzej z wyrzutami sumienia na drugi dzień. W związku z tym zapraszam dzisiaj na szybkie CIASTO JAGLANO- BANANOWE bez mąki, cukru i laktozy. To wartościowa alternatywa dla ciężkich i grzesznych łakoci oraz skuteczny sposób w walce z chandrą i depresją. Do dzieła!
Składniki:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
2-3 banany
2 jajka
8-10 daktyli niesiarkowanych
5-6 łyżek karobu/ gorzkiego kakao
2 łyżki cynamonu
garść dowolnych orzechów
garść rodzynek
jagody goji( opcjonalnie)
50 ml oleju
3/4 szklanki mleka kokosowego/ roślinnego
miód lub słodzik ( jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, w mojej wersji nie ma)
gorzka czekolada bez cukru ( opcjonalnie do polania z wierzchu)
Daktyle namaczamy w wodzie przez około 30 min.
Kaszę gotujemy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone banany, jajka, namoczone daktyle, olej, mleko, cynamon i karob i ponownie blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy bakalie i mieszamy łyżką. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem i pieczemy około 45 min w 165 stopniach.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Uwaga: ciasto jest wilgotne i łatwo się rozpada, dlatego trzeba z nim postępować bardzo ostrożnie.
Smacznie, zdrowo, a przy okazji aromatycznie i rozgrzewająco:) Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńMniam :) chyba wypróbuję ;) Uwielbiam wszystko co z bananami!
OdpowiedzUsuńMniam :) wypieków z kaszy jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z kaszy ;) Twoim ciastem pachnie aż u mnie! :))
OdpowiedzUsuńApetyczne...
OdpowiedzUsuńAz czuje jego zapach do Wiatrakowa :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na infekcje, które raz po raz dotykają moją familię, a wtedy zabraniam im wszystkiego, co słodkie, za to wciskam kaszę jaglaną. Ta wersja jest wprost idealna! :)
OdpowiedzUsuńZe swojej strony polecam sernik z kaszą gryczaną, zamiennie z ryżem brązowym, w sumie na równi z ciastem buraczkowym, genialne wypieki!
Ciasta bananowe są najlepsze:-)
OdpowiedzUsuńBrzmi intrygująco, może wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo - najlepsze połączenie :-)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie, no i bez cukru, a pewnie słodkie! Super :)))
OdpowiedzUsuńO brzmi obiecująco, jak nic trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPachnie, po prostu pachnie. I na pewno jest pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
jaglano - bananowe <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńW weekend zamierzam wypróbować ten przepis, dam znać jak wyszło :3
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję, chcę właśnie zacząć sama robić ciasta i definitywnie odejść od kupnych, chyba dzisiaj spróbuję je wykonać.
OdpowiedzUsuńKtoś próbował już? :D
OdpowiedzUsuń