29 maj 2015

ORZECHOWA TARTA na surowo bez mąki, jajek i cukru - zdrowa alternatywa dla tortu.

Oto przepis na tartę, która stanowiła zwieńczenie urodzinowego przyjęcia dla mojej mamy. Pełniła rolę tortu, więc obawiałam się reakcji gości, których rzuciłam od razu na głęboką wodę pozbawiając ich "przyjemności" płynącej z cukru, mąki i innych ulepszaczy smaku, jednak w efekcie wszyscy byli zachwyceni. Przepis idealny dla miłośników blendowania. Ostrzegam, że mój nie przetrwał tej próby i pod koniec padł, ale mimo wszystko było warto.

SKŁADNIKI

Spód:
100g orzechów włoskich
100g migdałów ze skórką
50g rodzynek
50g daktyli
50g jagód goji
30g pestek słonecznika
20g pestek dyni
Garść wiórek kokosowych
25g siemienia lnianego
Garść ostropestu
woda z namoczonych daktyli


1 warstwa:
150g orzechów nerkowca
2 łyżki karobu
Odrobina soku z cytryny
Aromat  waniliowy( około 1/3 buteleczki)
Łyżka oleju kokosowego
Wiórki kokosowe


Wierzch
Serek mascarpone ( ewentualnie z dodatkiem 2 łyżek mleczka kokosowego)
Owoce ( truskawki, maliny, jagody)


WYKONANIE

Nerkowce namaczamy przez noc, a jeżeli ktoś ma słaby blender to polecam namoczyć jeszcze to, co może sprawiać trudność przy miksowaniu, czyli orzechy włoskie i migdały. Ja tego nie robiłam, zamiast tego siekałam je ręcznie. Daktyle moczymy około 1h. 

Wszystkie składniki na spód miksujemy, jak kto woli na gładką masę lub w mojej wersji niedokładnie, pozostawiając kawałki bakalii. W czasie miksowania dolewamy wodę, w której moczyły się daktyle, co usprawnia pracę. Wykładamy na formę do tarty. 

Podobnie robimy 1 warstwę i rozprowadzamy ją na wyłożonym do tortownicy spodzie.

Mascarpone miksujemy i smarujemy nim wierzch tarty. Wieńczymy dzieło układając na nim ulubione owoce, w moim przypadku były to truskawki.

Wstawiamy do lodówki i schładzamy przynajmniej przez 1,5h, choć jeszcze lepiej dłużej.
Niestety nie zdążyłam sfotografować ukrojonego kawałka, wszystko zostało z miejsca pożarte, ale nie zamierzam narzekać, że smakowało.


* dziękuję mojej mamie za pomoc i zaangażowanie przy sesji kulinarnej:)

22 komentarze:

  1. Nie dziwię się, że smakowało, skoro tyle pysznych składników spotkało się w jednej tarcie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wypieki to ja najbardziej lubię! Pyszne i kradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale wszystko piekne ! mniam !! mniam!! zjadlabym !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powiem, wygląda bardzo smakowicie. Nie dziwie się, że innym te ciasto smakowało. To prawda, że to ciekawa alternatywa dla tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jKie dojrzałe truskawki czerwone! Rzadkość w tym roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam!!! Rewelacja!!!! Trzeba ją spróbować:)
    pogodnego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda imponująco :) Szkoda, że bez zdjęcia z boku, ale rozumiem żarłaczy takich wspaniałości ;)))))
    Widać, że się opłacało! :))))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm wygląda smakowicie ! Aż ślinka cieknie ! :)

    Zapraszam do mnie :
    http://paastyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrze, że już się rozpoczął sezon na truskawki :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie!
    Wcale się nie dziwię, że nie zdążyłaś zrobić zdjęcia ukrojonego kawałka.
    Sama bym pożarła najszybciej. :)

    Pozdrawiam,
    Birginsen.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie to wygląda, a jeżeli wziąć pod uwagę, że nie ma tych najbardziej kalorycznych składników to jeszcze można jeść do woli:)Czego chcieć więcej?;)

    OdpowiedzUsuń
  13. O takiego torta to i ja bym zjadla z przyjemnoscia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam kiedyś podobną tartę, ze spodem na bazie orzechów i innych bakalii, ale nie z mascarpone, ale z musem jabłkowym. Wersja bardziej jesienna. Tarta była przepyszna. Chyba się skuszę, żeby zrobić taki torcik. Praktycznie oprócz dobrego blendera nie trzeba mieć żadnych większych umiejętności kulinarnych :) Przepis idealny dla takiej mnie, która ma dwie lewe ręce w kuchni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany to musiało być pyszne. Dieta czy nie, to na pewno wypróbuje. :D

    Zapraszam do siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda obłędnie. jest 23, a Ty pobudzasz moje ślinianki do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota! Trochę smutno, że zdjęcia z boku nie ma, ale może to i dobrze, bo i ślinotok mniejszy...

    OdpowiedzUsuń
  18. pysznie wygląda tylko mascarpone nie jest RAW... i nie jest wita ani wege

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...