5 lut 2015

Placek z ciecierzycy, czyli co na śniadanie dla bezglutenowca, cukrzyka, alergika?

Od kiedy zrezygnowałam z chleba miałam problem ze znalezieniem godnego następcy. Po wielu kulinarnych zmaganiach osiągnęłam swój cel, choć oczekiwań miałam sporo. Miało być prosto, szybko, syto, najlepiej na ciepło, bezglutenowo i o niskim IG. Biorąc to wszystko pod uwagę moźecie sobie wyobrazić ile czasu chodziłam głodna. Dzisiaj zdradzam sekret mojego ulubionego śniadania, a często również kolacji czy obiadu. Danie idealne, które można modyfikować na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. To był mój poranny posiłek na wakacjach we Włoszech i taki jest też w domu w Polsce. Ciekawi?

Składniki na 1 placek
Placek : mąka z ciecierzycy( około 3,4 szklanki), woda (około 0,5 szklanki), zioła, sól (opcjonalnie), olej
Sałatka: składniki do dobrania wedle uznania. U mnie mix sałat, pomidory suszone z pestkami dyni, cebula, łosoś z puszki, słonecznik łuskany, kiełki, oliwa.

Wykonanie: 
Mąkę łączymy z wodą i przyprawami i mieszamy do uzyskania konsystencji nieco gęstszej, niż na naleśniki. Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy na kilku kroplach oleju, na małym ogniu podobnie jak naleśniki. Co jakiś czas odwracamy nasz placek, aby przypiekł się równomiernie z obu stron. Jest on dużo grubszy, niż naleśnik, a tym samym bardziej syty.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę, łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Może to być sałatka grecka, z tuńczykiem, łososiem, jajkiem, avocado itd. -  zależnie od osobistych preferencji.

Na gotowy placek nakładamy sałatkę, polewamy oliwą lub sosem czosnkowym( starty czosnek połączony z jogurtem) , posypujemy podprażonymi ziarnami i świeżymi kiełkami, ( idealnie pasuje jeszcze świeża natka pietruszki lub szczypiorek -  w sezonie letnim dopiero można zaszaleć). Gotowe. Po takim posiłku energii starczy Wam na bardzo długo.


A co Wy najchętniej jadacie na śniadanie?

29 komentarzy:

  1. To musi być sycące ! Nie mam problemów z ciecierzycą, od czasu do czasu lubię ją zjeść. Ale niektórzy nie przepadają za nią. U mnie ze śniadaniami jest naprawdę różnie. Czasem kanapki, czasem jakaś sałatka, a czasem jogurt do tego orzechy, bakalie trochę żurawiny i tak jakoś jem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy ten placek przez to, że jest grubszy od naleśników nie łamie się podczas przewracania?
    Całość wygląda bardzo apetycznie, chętnie wykorzystałabym to w mojej kuchni jako obiad lub kolację. A na śniadania pijam głównie koktajle z płatkami owsianymi i otrębami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jest dobrze podpieczony i odpowiedniej konsystencji to nie.

      Usuń
  3. Nie robiłam jeszcze nic z mąki z cicierzycy. Muszę spróbować. Przypomniałaś mi o pysznej paście z ciciorki, dawno jej nie u mnie było :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać, że ostatnio zajadam na śnadanie jogurty owocowe ( 30% zmiksowanych owoców w środku) z surowymi płatkami owsianymi, taka owsianka dla leniwych ;)

      Usuń
  4. Twoje śniadanko wygląda przepysznie:)
    Ja zawsze obowiązkowo pije herbatę, do niej jakieś pyszne kanapeczki, albo jogurt z musli, z granolą:) możliwości jest wiele!
    ściskam cieplutko kochana

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, ale jak nie zjem chlebka na śniadanie to zawsze mi czegoś brakuje...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może i się kiedyś skuszę na wykonanie takiego placka :) Wygląda zachęcająco. Choć akurat na śniadanie najbardziej lubię kanapki z żytnim chlebem, ale Twoja propozycja nadawałaby się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda super, aż zgłodniałam od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować. Je się już oczami! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda super-smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na śniadanie owsianka lub jajko sadzone. Przeważnie to pierwsze i z dużą ilością różnych owoców. :D Ale ten placek wygląda pysznie i na pewno go zrobię tylko bez suszonych pomidorów. Nie przepadam za nimi.

    OdpowiedzUsuń
  11. mąki z ciecierzycy nie próbowałam, ale ciecierzycę uwielbiam. mój ulubiony obiad/kolacja, ktory robi się w 5 minut to niemiksowany hummus: pucha ciecierzycy do podgrzania żeby było ciepłe, do tego 2 łychy tahini, czosnek, trochę jogurtu i cytryna. staram sie jeść po 1-2 ziarenka żeby mi starczyło na dłużej :d
    mozna tez robić z masłem orzechowym, sosem sojowym i imbirem. polecam, elżbieta niesmigielska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za inspirację, skorzystam przy najbliższej okazji. Ciecierzyca to mój przysmak.

      Usuń
  12. uwielbiam mąkę z ciecierzycy, najsmaczniejszy beszamel, to właśnie z tej mąki :) moje celiakowe dziecko jest usatysfakcjonowane :)

    ściskam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Niestety ja jem normalne, zwykłe śniadania - a to kanapka, a to jajecznica, a to omlet, a to naleśniki - chyba byłoby mi ciężko z tego zrezygnować ;)
    Podziwiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie! Ja to na śniadanie jadam owsiankę już od jakiegoś czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co wy ostatnio tak wszyscy z tymi 10cioma bramami świata? To jakiś hit hitów ostatnio. Czyżby wydawnictwo rozdawało?

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna zdrowa propozycja. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda obłędnie. nie jestem alergikiem ani bezglutenowcem, ale lubię takie jedzenie, więc wchłonęłabym w całości :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Mąkę z ciecierzycy jak się pozyskuje? Wystarczy zmielić ziarno?

    OdpowiedzUsuń
  19. Dokładnie tak. Choć ja nie posiadam do tego odpowiedniego sprzętu, więc kupuję gotową.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie kupowałam jeszcze nigdy mąki z ciecierzycy. Bardzo mnie zachęciłaś, aby wypróbować w weekend ten przepis. Myślę też, że to super pole do eksperymentowania z różnymi składnikami, dodatkami itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie! Po raz kolejny okazuje się, ze ciecierzyca rządzi! Ja uwielbiam hummus i chyba nigdy nie polubię niczego bardziej ;)


    Mnie się ostatnio bardzo często zdarza jeść to: https://jamimniami.wordpress.com/2014/01/21/jajka-po-marokansku/
    Polecam, bo są naprawdę przepyszne! :) No i spokojnie można obejść się bez chleba! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Musze sprobowac. Bo z ciecierzycy robie tylko falafele albo ciasteczka z kardamonem i nie mam innego pomyslu. Swietne przepisy. Probowalas make z orzeszkow ziemnych i "cukier" kokosowy? Polecam

    OdpowiedzUsuń
  23. O mniam! Muszę zdecydowanie wprowadzić takie placki na słono! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. chodzi o 3/4 szklanki czy 3,4 szklanki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...