12 mar 2016

Galette na mące gryczanej w 2 wersjach: wytrawnie z łososiem i na słodko z jabłkami.

Galette na mące gryczanej w 2 wersjach: wytrawnie z łososiem i na słodko z jabłkami.
Galette to rodzaj francuskiej tarty na kruchym chrupiącym spodzie, o nieregularnych brzegach, która na pierwszy rzut oka nie zapowiada wielkich rozkoszy podniebienia, jednak w efekcie jest dokładnie odwrotnie. Jestem wielką fanką minimalizmu, również w kuchni, a ten przepis to kwintesencja prostoty od braku formy do wypieku poczynając, a na ilości składników kończąc.

Tradycyjnie przepis zaadoptowałam do własnych potrzeb dokonując standardowych przeróbek m.in. pozbawiając go cukru, a zwykłą mąkę zamieniając na gryczaną. Obecnie to jeden z moich ulubionych wypieków. Bardzo prosty i szybki do przygotowania, a co najlepsze dający się dowolnie modyfikować. Dzięki temu można nim manewrować zależnie od nastroju, podając go z nadzieniem w wersji wytrawnej lub na słodko.
Galette na mące gryczanej w 2 wersjach: wytrawnie z łososiem i na słodko z jabłkami.

WERSJA WYTRAWNA:
Galette na mące gryczanej z łososiem, selerem naciowym i groszkiem. 
 Ciasto
  •  1,5 szklanki mąki gryczanej
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  1 jajko
  •  50-70g prawdziwego masła
  •  sól 


Nadzienie
  •  1  łosoś z puszki
  •  3-4 łodygi selera naciowego
  •  1/3 puszki zielonego groszku
  •  5 pomidorów suszonych
  •  1 mała cebula
  •  przyprawy wedle uznania

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną ( można przesiać, choć ja zazwyczaj tego nie robię), dodajemy drobno pokrojone masło i rozcieramy. Dorzucamy jogurt, jajko, sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Chowamy do lodówki na około 1h. 
Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem i rozwałkowujemy na spory okrąg.
Seler myjemy i kroimy w około 1cm plasterki, cebulę w kosteczkę, pomidory na paski.Warzywa wykładamy na ciasto, na wierzchu układamy łososia, pozostawiając wolne brzegi (około 3-4cm), które następnie zawijamy do środka. Przed pieczeniem brzegi ciasta można posmarować żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku około 35minut w 180stopniach.
Galette na mące gryczanej w 2 wersjach: wytrawnie z łososiem i na słodko z jabłkami.


WERSJA NA SŁODKO
Galette z jablkami i owocami sezonowymi

 Ciasto
  •  1,5 szklanki mąki gryczanej
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  1 jajko
  •  50-70g prawdziwego masła
  •  sól 


Nadzienie ( dowolne owoce)
  • 2-3 jabłka
  • borówki
  • cynamon 
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną ( można przesiać, choć ja zazwyczaj tego nie robię), dodajemy drobno pokrojone masło i rozcieramy. Dorzucamy jogurt, jajko, sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Chowamy do lodówki na około 1h. 
Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem i rozwałkowujemy na spory okrąg.

Jabłka obieramy, kroimy w plastry. Układamy na cieście, posypujemy solidnie cynamonem i przystrajamy borówkami. Brzegi zawijamy na nadzienie.
Pieczemy w piekarniku około 35minut w 180stopniach.

16 komentarzy:

  1. Galette to również naleśniki z mąki gryczanej podawane zawsze na słono ;)) Niektóre rodzaje galette, jak np galette du roi ( królewski) to kosmicznie kaloryczny placek z dwóch warstw ciasta francuskiego z nadzieniem migdałowym. Je się go tradycyjnie w święto Trzech Króli. W cieście ukryta jest mała figurka. Kto na nią trafi zostaje królem i zakłada papierową koronę, która dołączona jest do ciasta. Zdecydowanie wybieram wersję słoną ;)) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to wrzucając ten przepis liczyłam na to, że coś ciekawego dopowiesz i się doczekałam. Dziękuję bardzo:) Wiem, że to również naleśniki, w których nota bene również gustuję. Ciekawa jestem, co Ty szczególnie polecasz w kuchni francuskiej?

      Usuń
    2. na mamę zawsze można liczyć xD
      ja też wybieram wersję słoną!
      a ostatnio prześledziłam ponownie wszystkie Twoje zdjęcia z Malty, gdyż niedługo się tam wybieram :)

      Usuń
  2. Ładnie to wyglada, tak rustykalnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja wytrawna niestety nie dla mnie. Nie jadam zbytnio ryb. Ale gdyby łososia usunąć, albo najlepiej czymś zastąpić to wówczas na pewno zjadłbym i to ze smakiem. No i cóż... zgłodniałem nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe danie. Muszę wypróbować. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy o tym daniu nie słyszałam, ale wygląda naprawdę zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka leci:) Wygląda obłędnie. Bardzo lubię galette:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak pizza! Nigdy jeszcze nie jadłam czegoś takiego, ale chętnie spróbuję. Dobrze się piecze na mące gryczanej? Nie jest za mało klejąca się? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie! Z chęcią spróbowałabym tej wersji wytrawnej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie bardziej przemawia do mnie druga wersja. Nie mogę doczekać się już lata, żeby robić owocowe tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe, jak pizza :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Hehe rzeczywiście wygląda trochę jak pizza :) Też jestem fanką minimalizmu w kuchni i lubię proste przepisy, z krótką listą składników.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wersja na słodko na pewno jest pyszna :) Planuję niedługo wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada niezwykle smakowicie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...