22 lis 2014

Zdrowe i chrupiące crunchy własnej roboty.

Dzisiaj przepis na crunchy własnej roboty. Kto czyta składy produktów na pewno wie, że te sklepowe zawierają wiele niepożądanych dodatków, które nie wpływają pozytywnie na nasz organizm, więc warto je wyeliminować. Przygotowanie własnego zajmuje zaledwie kwadrans, a smakiem wyprzedza wszystko, co stoi na sklepowych półkach i jest dosmaczane chemicznie. Przewagą jest też to, że sami możemy komponować smak. Nie odkryję tu Ameryki, na pewno wielu z Was już ma taki przepis  i z niego korzysta, ale świat jest wielki, a czasami najbardziej oczywiste rzeczy okazują się najbardziej zdumiewające, więc może kogoś jeszcze zaskoczę.

Składniki:
250g płatków owsianych
100g pestek słonecznika
100g orzechów włoskich lub laskowych( chyba, że ktoś jest uczulony to bez)
30g siemienia lnianego
30g wiórek kokosowych
1-2 łyżki cynamonu
4-5 łyżek miodu ( jego ilość dobieramy w zależności od tego, ile mamy suchych składników)
olej
(w innej wersji można również dodać gorzkie kakao, banana, rodzynki, pestki dyni itd.)

Przygotowanie:
Płatki i wszystkie bakalie wsypujemy do miski i mieszamy (orzechy możemy pokruszyć na mniejsze części). W wersji z bananem rozgniatamy banana i dokładamy do reszty składników. Dodajemy cynamon. Dolewamy miodu i mieszamy, aż składniki zaczną się sklejać w grudki. Na blachę z piekarnika wyłożoną papierem i wysmarowaną delikatnie olejem wykładamy nasze crunchy. Pieczemy około 10-15min w 180stopniach. Po wyjęciu i wystudzeniu dzielimy na kawałki. Można przechowywać w słoju jako dodatek do mleka, jogurtu czy jako samodzielną przekąskę.  

Oczywiście składniki dobieramy wedle własnego uznania. Przy wyeliminowaniu połowy wciąż wyjdzie nam pyszne crunchy, więc pozostaje wolne pole do eksperymentów.

Jakie są Wasze ulubione kompozycje smakowe?

16 komentarzy:

  1. Fajna propozycja!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz ostatnio tymi smakołykami, ale to dobrze,zamiast tych sklepowych mieć swoją zdrowszą i smaczniejszą wersje :D
    pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe "chrupałki", dodane do jogurtu stanowią pyszne śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, na pewno zrobię według twojego przepisu... wygląda przepysznie!
    SMACZNEGO!!!
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłbym te crunchy, brzmi kusząco i chrupiąco :) Może czas je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. super, tez zrobię w takiej formie..:) Po zdrowych koosiankach i racuchach przyjdzie czas na Crunchy..:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, zjadłabym takie z mleczkiem raniutko :) Wyglądają dużo lepiej niż takie sklepowe!
    I ja nie mam takiego przepisu, więc, ha! Juz mam! Od Ciebie! Dziękuję! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. raz na dwa tygodnie robię Crunhy, przepis mam prawie identyczny dodaje tylko obowiązkowo tarte jabłko i suszoną śliwkę, ostatnio dodałam siekane migdały, daktyle i żurawine wersja na bogato

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł, jak się czyta etykiety gotowych produktów, to się wszystkiego odechciewa ;(

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny, szybki i zdrowy przepis na śniadanie to podstawa dobrego początku zabieganego dnia ! Mi niestety zawsze brakuję tych pomysłów na rano (wgl w kuchni nie za bardzo mi wychodzi, ale staram się!) więc na pewno skorzystam. A co do czytania składów gotowych produktów... aż się odechciewa kupna czegokolwiek..

    Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe to zawsze domowe :)
    Na pewno smaczniejsze i zdrowsze.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm jakie pyszności! super składniki, zero konserwantów, idealne śniadanie :3

    OdpowiedzUsuń
  13. Porywam wszystkie. Smakowicie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile może leżeć takie crunchy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...